Hjemmebryggere: Morgedal Susle- og Ølbryggarlag

Halvor removing foam from the boiling wort. Morgedal 2015.

Halvor Bjåland og Terje Haugen kommer helt fra Morgedal i Telemark, og blir de eneste representantene for ølkulturen på Østlandet. På Østlandet var bryggingen annerledes enn på Vestlandet, så ølet deres bør man absolutt få med seg!

Halvor bor på slektsgården Strand, men bryggingen i Morgedal kom veldig nær å dø ut, så han lærte å brygge av en nabo, Aslak Slettemeås. Halvor har startet Morgedal Susle- og Ølbryggarlag, som i praksis er mest ham selv og nabo Terje Haugen.

Sett fra Nordfjord må morgedølene betraktes som fremmedkulturelle: de mesker i kjelen, koker vørteren, og bruker einerlåg. Den siste tiden har de brukt kveiken til Sigmund Gjernes, for Morgedal har ikke lenger tradisjonsgjær.

Les mer her.

In English: Halvor Bjåland and Terje Haugen will be the only (and first ever!) representatives for the beer culture of eastern Norway at the festival. Brewing methods in eastern Norway have traditionally been different from those in western Norway, so we’re very happy to have them.

Halvor lives on the family farm Strand, but he didn’t learn brewing from within the family, because the brewing traditions in Morgedal, Telemark came very close to dying out completely. Instead, he learned from his neighbour, Aslak Slettemeås. He’s started Morgedal Susle- og Ølbryggarlag, which is mostly himself and neighbour Terje Haugen.

They actually mash in the kettle, by heating it over a wood fire, and boil the wort. This was and is the tradition in Morgedal. They use juniper, and in recent times they’ve been using Sigmund Gjernes’s kveik, because the traditional yeast in Morgedal died out.

You can read more here.