Vinnerne av dommerkonkurransen 2022

Hjemmebryggene som ble servert på festivalen ble bedømt av en dommerkomité, som valgte ut sine favoritter og kåret årets norgesmester i kornølbrygging.

Komitéen besto av (fra venstre til høyre i bildet over):

  • Per Øyvind Arnesen, leder for Norbryggs dommerkomité.
  • Linda van Loon, nederlandsk mikrobiolog hos Eik & Tid.
  • Amund Polden Arnesen, brygger hos Eik & Tid, Norges første ølsommelier og ansvarlig for utdanningen av norske ølsommelierer.
  • Dag Jørgensen, tidligere brygger og eier ved Voss Bryggeri.
  • Sølvi Strifeldt, ølblogger og uteksaminert øldommer.
  • Lars Andreas Tomasgård, tradisjonsbrygger og dobbelt norgesmester i brygging av kornøl.

3. plass: Thor Humberset

Thor fikk 3. plassen for ølet «Kok», et «heimabrugg» (altså øl i stilen fra Hardanger, Voss og Sogn) på 9% gjæret med #1 Sigmund. Thor har hatt flere sterke plasseringer i tidligere år også.

Dommerne sier følgende: «Et øl med kraftig karamellaroma, krydret og med litt blomsterpreg. Smaken har kraftig sødme og godt med karamellsmak, og har en bra bitterhet. Dette er et godt og balansert øl.»

Thor vant en sekk stjørdalsmalt fra Jogeir Svee Halland og et signert eksemplar av boken Norsk Tradisjonsbrygging, som kommer ut i april.

2. plass: Kjell Arne Bjørdal

Kjell Arne vant andreplassen med ølet «Smakløyså», et tradisjonelt kornøl med #41 Skare. Kjell Arne var en del av Ørsta Ølbryggarlaug, som ble norgesmestre i fjor.

Dommerne sier: «Et øl med fint urtepreg, som er delikat og balansert. Det er friskt og lettdrikkelig med bra smak av korn. Dette er et veldig flott og friskt kornøl som representerer typen godt.»

Kjell Arne vant 2 growlere fra Brewshop og en sekk malt fra Voss Bryggeri.

Norgesmester: Jørund Geving

«Vikingen» ble norgesmester for tredje gang med sitt stjørdalsøl gjæret med kveik han fikk av Nils Gjelland på Voss. Han er den første som har blitt norgesmester tre ganger.

Dommerne sier: «Et flott, kobberfarget øl, som dommerpanelet mener er meget typeriktig. Aroma av kraftig røyk med bacon og lær, komplekst korn og karamell med noe brent malt lett syre og bitterhet.
Ølet er kraftig og godt balansert, noe dommerne gjerne vil ha mer av.
Dette er et veldig flott stjørdalsøl som bryggeren kan være stolt av.»

Jørund vant en riflestokk fra GRS Riflestocks i Hornindal.

Andre øl i finalen

Andre øl dommerne fant grunn til å framheve var:

  • Einar Michelsens «AlstadBergen»
  • Ivar Geithungs «Samburdarøl»
  • Mika Laitinens sahti

Det må også legges til at både Thor Humberset og Kjell Arne Bjørdal hadde ett øl til hver i finalen.

En oversikt over vinnerne alle år finnes her.

Dommerarkene

Dommerarkene med dommernes notater kan lastes ned her. Alle ølene er anonymisert etter et enkelt system: nummerkoden på dommerarkene er nummeret fra programmet + 50. Arkene er ikke sortert, siden det er to øl på hvert ark.