Resultatliste fra dommerkonkurransene

Dette var en vanskelig konkurranse å dømme, med hele 58 deltagende øl, og tildels skyhøyt nivå på bidragene. Dommerne brukte nesten fire timer på å kåre vinnerne.

Dommerkomitéen besto av:

  • Lars Marius Garshol.
  • Amund Polden Arnesen, Eik&Tid.
  • Edvard Hortemo, Nøgne Ø.
  • Dag Jørgensen, Voss Bryggeri.
  • Gunnhild Tolleshaug, Ringnes Bryggeri.
  • Sølvi Strifeldt, Ølhunnen.

Alle ølene ble bedømt blindt. Dommerne fikk ingen annen informasjon enn en tallkode som ikke svarte til tallkodene i programmet.

Finalistene er bedømt av alle seks dommerne i fellesskap, mens de andre er kun bedømt av to dommere.

Beste kornøl

1. plass

Lars-Tunet Bryggeri, Hornindal, 27 Konnjøl. Et fyldig, delikat kornøl med klassiske smaker av umami, sopp og korn, med tydelig preg av tropisk frukt og einer. Lettdrikkelig og balansert. «Fantastisk råøl med elegant gjærpreg,» skrev en av dommerne.

2. plass

Thor Humberset, Ørsta, 11 «Stjørdalsøl». Stor røyksmak med preg av bål og varmt treverk. Relativt søtt, med med lett balanserende syre og klare smaker av tropisk juice og sitrus. Noe kornsmak og grønn einer. Et komplekst øl med kraftige smaker.

3. plass

Vasstrond’e Småbryggjarlaug, Voss, 16 Chop and Brew Haimabrygg. Stor smak av banan med lett røyk, som å grille banan på kullgrill. Kompleks aroma av krydder, urter, appelsinskall og madeira. Søtt, med mye smak, men likevel balansert.

Finalister

Torkjel Austad, 39 Setesdalsøl. Et kraftig og fyldig øl med klare smaker av banan og karamell, med noe alkoholpreg. Lite bitterhet.

Sigurd Johan Saure, 33 Imperial bryllupsøl. Et søtt og intenst øl som balanseres godt av den litt raspende munnfølelsen fra råøl. Kompleks smak av miso, urter, sopp, einer og lett røyk. Et spennende øl som gir en lyst til å drikke mer.

Olav Sverre Gausemel, 5 Konnjøl. Klassisk konnjøl med balansert sødme og tydelige smaker av umami, mose, barnåler og frukt. Godt og lettdrikkelig.

Kjell Arne Bjørdal, 42 Konnjøl. Søtlig aroma av sopp, korn og mose med klare frukttoner i retning av aprikos og plomme, med svake røyktoner. Kanskje litt vandig og lett avslutning.

Morgedal Susle- og Ølbryggarlag, 13 Susle Øl. Søtlig og fruktig øl, med noen overraskelser i frukt-karakteren, kanskje litt vel overmoden frukt. Godt balansert med lett bitterhet, kanskje litt oksidert (gammelt). Delikat, svak aroma av einer. Veldig lettdrikkelig.

Finalekandidater

Vidtskue Brygghus, 12 This is bee. Søtlig smak av honning og steinfrukt, med litt pepper og alkohol.

Odd Stian Botnen, 25 Råøl Gjernes. God aroma av erter, jord, einer og bark. Lett syre og einerbitterhet.

Gunnar Skare, 48 Kornøl. Fyldig øl med klar røykaroma og tydelig smak av skog. Noe preg av jord, mose og krydder.

Pellabakkjen Låvebryggeri, 15 Konnjøl. Tydelig smak av sitrus og tropisk frukt med toner av pepper. Lett bitter avslutning.

Odd Stian Botnen, 26 Råøl Ebbegarden. Smak av karamell og tørket aprikos, med noe alkohol.

Vidtskue Brygghus, 45 This is smoketoo. Litt nøytralt søtlig øl med lett røyksmak og syre.

Andre

Thor Humberset, 9 Heimabrugg. Smak av smørkaramell og rosinsirup, med toner av appelsinlikør og alkohol. Minner om en intens, konsentrert barley wine. Kanskje litt tungt.

Vasstrond’e Småbryggjarlaug. 17 Haimabrygg fra Selland. Kraftig øl med smak av karamell, appelsinlikør og rug.

332 Furnesåsa Kveikeri, 52 Opa Honndal Style. Tørt, lettdrikkelig øl med smak av korn, einer og plomme.

Vidtskue Brygghus, 41 This is tradition. Et ganske søtt og fruktig øl med noe granbarpreg, der sødmen kommer litt i veien for smaken og gjør ølet relativt nøytralt.

Thor Humberset, 12 Kornøl. Relativt tørt og astringent med tydelig smak av einer og erter, med noe som kan minne om eukalyptus.

Idar Nygård, 22 Kornøl. Søtt kornøl med smak av karamell og moden frukt. For dommerne ble dette ølet litt for søtt.

Thor Humberset, 23 Kornøl II. Syrlig med smak av einer og appelsin. Litt enkel og nøytral.

Jogeir Halland, 32 Maltøl fra Stjørdal. Sursøtt røkt øl, med noe frukt og epler, men til syvende og sist litt nøytralt.

Jørund Geving, 49 Stjørdalsøl. Sursøtt øl med kraftig røykpreg og toner av banan og godteri. Mangler litt kompleksitet, og noe skarp syre til slutt.

332 Furnesåsa Kveikeri, 51 Smokey and the Bandit. Søtlig, med smak av banan og godteri, med noe frukt. Kanskje litt for søtt.

Terje Raftevold og Roger Bruland, 1 Konnjøl. Søtlig og syrlig, med noe urene smaker, dessuten korn, sitrus og krydderkake. Hint av eddik.

Arvid Solheim, 6 Maltøl. Fruktig maltsmak med toner av nøtter, litt ubehagelig bittert.

Vidtskue Brygghus, 44 This is smoke. Røykt, men ellers ganske nøytralt, med salt, skarp syre til slutt.

Kjetil Dale, 55 Kveika Simcoe. Fyldig, dyp smak av karamellbanan, med skarp, lang bitterhet. Kanskje litt vel bitter, nesten metallisk.

Thor Humberset, 24 Spissøl. Smaker av tynn limonade. Spennende aroma, men smaken følger ikke helt opp. Aroma av sitrus, stjernefrukt og korn.

Vidtskue Brygghus, 43 This is beetoo. Smak av honning, maltdrops, og kamfer. Litt ubalansert, og gjærprofilen er ikke helt ren.

Jørund Geving, 50 Stjørdalsøl. Kraftig røyksmak, «som å drikke et bål.» Litt syrlig, med aroma av pølsevann, stall og svette, antydninger til rosinsirup og høy.

Tjønes Bryggelaug, 30 Bukkeøl. Maltpreget med aroma av karamell, men også gummi/svovel. Litt alkoholisk og medisinsk.

Arve Sundnes, 3 Hauen. Smak av krydder og rosin, men også THP og eddik i avslutningen. Dommerne mener ølet har stått for lenge, og at oksygen har kommet til.

Sigurd Johan Saure, 48 Bondebryllup. Grønne aromaer med toner av eple og einer. Smaker oksidert.

Marianne Løvlid og Håkon Seljeset. 36 Konnjøl. Tydelig diacetyl (smørkaramell) og epleskrell. Sterk alkoholsmak. Friskt gjærpreg.

Osebrygg, 41 Konnjøl. Smak av godteri, frukt. Dessverre også emmen, litt tynn, og relativt nøytral.

Morgedal Susle- og Ølbryggjarlaug. 53 Åsgrend. Litt mye kullsyre, svært fruktig, minner om moderne humle.

Ivar Husdal, 29 Tidlaus. Svært tydelige problemer med bakterier under gjæring har ført til en dominerende aroma av smørsyre, som rett og slett gir assosiasjoner til oppkast. Smaken var bedre enn aromaen, men det var likevel vanskelig å anbefale dette ølet.

Espes Bryggeri, 8 Kornøl. Dette ølet ble ved en feil ikke hentet inn til dommerne. Dommerne husker det som godt fra lørdagen, men uten notater kan vi ikke si noe mer.

Innovasjon med tradisjon

Denne klassen var for bryggere som ville leke med tradisjonen og forsøke å bruke elementer fra tradisjonelle øl til å gjøre noe nytt og annerledes. Målet her var ikke bare å lage noe godt, men også noe uvanlig og nytt.

1. plass

Torkjel Austad, Oslo, 56 Lærdal-sake. En relativt søt sake med klart preg av umami og sopp, med flott frukt-karakter. Grønne pærer, yuzu, te. Halvparten av dommerskjemaene inneholder utrop, tildels med banneord, om hvor god denne saken var. En meget vellykket japansk-norsk fusjon der frukt-karakteren fra Lærdals-kveiken spiller godt sammen med sake-smaken.

Finaleplass

Vidtskue Brygghus, 46 Kveik on ice. Flott maltbase, tung, tung, men lettdrikkelig. Smak av søt karamell, tonkabønner, sjokolade og nellik. Ekstremt fyldig og sterk. Svært god.

Sigurd Johan Saure, 57 Engelsk bitter. Søt, med en ren og klar aroma av marsipan, plomme og lett røyk. Varmende, med noe alkoholsmak.

Sigurd Johan Saure, 58 Kettle sour med bringebær. Smak av syrlige bringebær med en frisk og ren syrlighet som gjør ølet lett å drikke.

Tjønes Bryggelaug, 31 Piggbukken. Klar sitrus-aroma med smak av urter og stikkelsbær. Litt tynn og bitter, men ingen usmaker.

Finalekandidater

Vidtskue Brygghus, 54 This is sour too. Syrlig, med smak av sitrus og hylleblomst.

Osebrygg, 29 Kveika pils. Mild med lite aroma og smak, ettersmak av urter og kvann.

Osebrygg, 28 Cider. Søt cider balansert av lett sødme, med klar fruktighet fra kveiken.

Andre

Thor Humberset, 10 Imperial stout. Klassisk porter-smak, med syrlighet og smak av urter og lakris. Litt skarp.

Lars-Tunet Bryggeri, 28 Spissøl++. Frisk og rund, syrlig og fruktig.

Sigurd Johan Saure, 35 Kvorter. Litt tynn og astringent med kaffesmak.

Arvid Solheim, 7 IPA. Aroma av overmoden frukt og urter, litt skarp bitterhet.

Vidtskue Brygghus, 40 This is sour. Sur med smak av humle og grapefrukt. Litt anonym.

Arve Sundnes, 4 Ervik. Fyldig, søtt øl med aroma av urter. Litt anonymt, og litt skarp bitterhet.

Arve Sundnes, 2 Årvik. Smak av honning og noe som kan minne om pors, medium intensitet.

Morgedal Susle- og Ølbryggarlag. 14 Aslak Øl. Søtt, med smak av fløtekaramell og likør, varmende.

Kjell Arne Bjørdal, 51 Engelsk Pale Ale. Ingen kommentarer fra dommerne.