Vinnere av konkurransene 2019

Her er vinnerne av de forskjellige konkurransene. Den fulle dommerprotokollen kommer så fort vi får skrevet den inn.

Alle foto: Bjørn Harald Færøvik fra Eik&Tid.

Vinner beste kornøl

Lars-Tunet Bryggeri, ved Lars Andreas Tomasgård og Einar Helge Tomasgård.

Førsteplassen gikk til Lars-Tunet Bryggeri (Lars Andreas Tomasgård og Einar Helge Tomasgård) fra Hornindal for hans Konnjøl (nummer 27), et tradisjonelt kornøl fra Hornindal. Et råøl med einerlåg gjæret med egen kveik (#21 Tomasgård).

Dommernes beskrivelse er at ølet er «søtt, med veldig tydelige, klassiske kornølsmaker: melete umami og sopp, med lett einerpreg, og tydelig frukt fra eineren. Et delikat og lettdrikkelig øl med mye kompleksitet.»

Lars Andreas vant også i 2016.

2. plass, beste kornøl

Thor Humberset.

Vunnet av Thor Humberset fra Ørsta, for øl nummer 11, et stjørdalsøl laget av byggmalt som han har tørket og røkt selv med oreved. Et råøl med einerlåg gjæret med #48 Hovden.

Dommernes bedømmelse: «Kraftig orerøyksmak med tydelige klare toner av varmt treverk. Søt smak av bål og einer, som balanseres av lett syre i ettersmak. Et veldig godt og kraftig øl.»

3. plass, beste kornøl

Ivar Geithung.

3.-plassen gikk til Ivar Geithung, fra Vasstrond’e Småbryggjarlaug, for øl nummer 20, Chop and Brew Haimabrygg. Et vossaøl med einerlåg, mjødurt og egen humle, gjæret med #1 Sigmund.

Dommernes bedømmelse: «Et komplekst og relativt søtt øl med kraftig smak av banan, krydder og annen frukt. Veldig godt, og skummelt lettdrikkelig gitt styrken.»

Innovasjon med tradisjon

Denne klassen var ny i 2019, og var helt klart en utfordring for dommerne å dømme. Vinneren ble Torkjel Austad, som vant med en sake (japansk risøl) gjæret med #6 Lærdal.

Dommernes bedømmelse: «En relativt søt sake, med rene, tydelige smaker av sopp, umami og tropisk frukt. Veldig god, kompleks, og delikat. Helt klart en vellykket fusjon av norsk og japansk kultur.»

Publikums favoritt

Marianne Løvlid og Håkon Seljeset.

Håkon Seljeset og Marianne Løvlid vant publikums favoritt med deres tradisjonelle Kornøl, 7%, gjæret med #21 Stalljen. Øl nummer 47 i programmet.