Hjemmebrygger: Olav Sverre Gausemel

Olav Sverre Gausemel serving his kornøl at the festival in 2016.

Olav Sverre Gausemel kommer fra Hornindal, og bor like ved slektsgården Gausemel ikke langt fra festivalhallen. Han lærte å brygge kornøl av faren i 1976 da han var 16 år gammel, og har brygget selv siden. Første gangen han brygget måtte han lage maltet selv også. Han er opphavet til kveik #18 Gausemel, og faktisk også til #5 Hornindal, for Terje Raftevold fikk kveik og opplæring av Olav Sverre da han begynte å brygge.

Olav Sverre stiller med tradisjonelt kornøl a la Hornindal, ukokt, med kveik og einer.

In English: Olav Sverre Gausemel comes from Hornindal, where he lives right next to the family farm, Gausemel, not far from the festival hall. He learned to brew kornøl from his father in 1976, at the age of 16. The first time he brewed he even had to make malts himself, because buying malts was forbidden at that time in Norway. He’s brewed since.

He is the origin of kveik #18 Gausemel, and actually also in a way #5 Hornindal, because Terje Raftevold got kveik and training from Olav Sverre when he started brewing.

Olav Sverre will be serving traditional Hornindal-style kornøl, unboiled, with kveik and juniper.

Én kommentar til “Hjemmebrygger: Olav Sverre Gausemel”

Det er stengt for kommentarer.