Hjemmebrygger: Jørund Geving

Jørund Geving drying malts in Stjørdal, 2017.

Jørund Geving kommer fra Stjørdal og er eneste representant for bryggetradisjonene i Midt-Norge (blant hjemmebryggerne). Stjørdal er kjent for stjørdalsølet, som er berømt/beryktet for røyksmaken, fordi bryggerne selv lager maltet på gammel måte. Jørund lærte å brygge av sin bror, og bruker en gammel vaskemaskin med direkte oppvarming i mesken. Han koker ikke vørteren, og bruker einer. Opprinnelig gjæret han med Idun Blå, men de siste årene har han også brukt kveik.

Jørund ble årets kornølbrygger i 2017, og kom på andreplass i 2018.

In English: Jørund Geving is from Stjørdal and brews stjørdalsøl in the traditional way. He is the only representative (among the home brewers) of the brewing traditions of Central Norway. Jørund makes his own malts in the traditional way, as shown above, which is why his beer is powerfully smoky. He learned to brew from his brother, and mashes in an old, repurposed washing machine that has direct heating of the mash. He does not boil the wort, and uses juniper. Originally he fermented with bread yeast (Idun Blå), but recently he’s also started using kveik.

Jørund was kornøl brewer of the year in 2017, and placed second in 2018.