Bryggeri: Brulandselva

Brulandselva kommer på festivalen. De er et uvanlig bryggeri. Primus motor er Roger Bruland, som har brygget sammen med tradisjonsbrygger Terje Raftevold fra Hornindal. Alle ølene er gjæret med Terjes kveik, og hovedølene er lagt så nær opptil hans opprinnelige oppskrift som mulig når ølet brygges på De Proef.

Dette er virkelig øl fra en brygger som ikke engang målte sin egen mesketemperatur, overført til et av verdens mest vitenskapelig nøyaktige bryggerier.

Ølliste på engelsk under.

English: Brulandselva brewery will be coming to the festival. They are an unusual brewery. The main person behind it is Roger Bruland, who has brewed kornøl together with Terje Raftevold from Hornindal. All their beers are fermented with Terje’s kveik, and the main beers are brewed as near as possible to Terje’s original recipe for beers brewed at De Proef Brouweri.

This really is beer from a farmhouse brewer who didn’t even measure the mash temperature, transferred to one of the world’s most scientifically careful breweries.

Their beers:

  • Kornøl 7.5% – a classic raw ale from Nordfjord/Hornindal (“for funerals and weddings”) fermented with Terje Raftevold’s kveik.
  • Spissøl 4.7% – the small beer version of the kornøl (“for everyday use”).
  • Gneten julenisse 9% – Christmas beer with oats “to bring out the good stingy flavour (gniarsmak).” There’s a story behind this name, but we don’t have room for it here.
  • Hjernevask 5.9% – kornøl doubly dry hopped with Amarillo hops.